Double francouzsko-kolumbijského páru na WIC v Ostravě

Závody LIGLASS World Inline Cup v Ostravě se staly kořistí francouzsko-kolumbijského páru Yann Guyader – Cecilia Baena. „Je to fajn, že jsme životní partneři, podporujeme jeden druhého a to nás posunuje k lepším výsledkům,“ řekla krásná Chechi. V Ostravě na Hlavní třídě startovalo celkem 615 závodníků z 15 zemí, sobotní večerní jízdu absolvovala téměř tisícovka bruslařů. Byl to opravdový vrchol českého in-line bruslení v roce 2010 a Ostrava se stala jeho vynikajícím hostitelem.

Nad ostravským závodem seriálu LIGLASS LifeInLine Tour se vznášela temná hrozba předpovědi počasí, ale dlouho závodníkům počasí ukazovalo vlídnější tvář. Celkem 188 účastníků dětských závodů jelo za sucha, ale před Fitness desítkou se 187 bruslaři na startu už sprchlo, zatím jen lehce. Ženy při závodu WIC na 33 km preventivně přemontovaly na rámy „mokrá“ kolečka – ale pršet přestalo. Závod WIC mužů se ovšem odehrával už za brutální průtrže mračen.

Ženský závod WIC za účasti 34 závodnic byl taktickou záležitostí. Už ve druhém z jedenácti okruhů ujela manifestačně z vedoucí 12členné skupiny Italka Caniatti, ale bylo zřejmé, že ji silná skupina pronásledovatelek brzy sjede. Při pronásledování uprchlé jezdkyně se vytvořila 6členná vedoucí skupina ve složení Baena, Begg, Barbotin, Ghezzi, Karabová, Caniatti, za ní jezdila čtveřice Prokopová, Bakošová a sestry Novákovy. Ve vedoucí skupině ale nikdo nechtěl jet a snahy Novozélanďanky Begg o úniky týmová spolupráce Baena – Barbotin likvidovala. Taktizování a výkyvy v tempu ve vedoucí skupině využila druhá skupina k dojetí. Rozhodoval až dramatický dlouhý hromadný spurt 10členné skupiny, v němž potvrdila kvality vedoucí závodnice Světového poháru Cecilia Baena z Kolumbie. I pátá Renáta Karabová měla shodný čas jako vítězka. Nejlepší Češkou se stala Kamila Nováková na 7. místě.

„Jsem maximálně spokojená, skvěle nám vyšlo i počasí. Spoléhaly jsme s týmovou kolegyní Nathalií na taktiku a závěrečný spurt, vyšlo to perfektně. V Ostravě se mi líbila trať už loni, výborná byla opět divácká kulisa,“ uvedla po závodě Cecilia Baena. Závod si užila i druhá v cíli Nicole Begg z Nového Zélandu: „S druhým místem jsem spokojená, Chechi s Nathalií mě ostře hlídaly. Jsem v České republice poprvé v životě, v Ostravě se mi líbila trať i perfektní atmosféra kolem závodu. Byla jsem velmi překvapená, kolik závodníků se zúčastnilo závodů před námi.“

Výsledky WIC Ostrava - ženy:
1. Cecilia Baena (Kolumbie) 1:05:48,393, 2. Nicole Begg (Nový Zéland), 3. Nathalie Barbotin (Francie), 4. Laura Ghezzi (Itálie), 5. Renáta Karabová (Slovensko), všechny stejný čas jako vítězka, 6. Desiana Caniatti (Itálie), 7. Kamila Nováková (Česko), obě -0:01.

Závod WIC mužů s velmi početnou zahraniční účastí se stal přehlídkou aktivního závodění a hlavní roli hráli favorité. V pátém okruhu se od silné skupiny odpoutala trojice Widmer, Boucher, Guyader a v cíli měla 12sekundový náskok na dvacetičlennou skupinu. Náskok trojice v dalším okruhu vzrostl na 28 sekund, ale v dalším okruhu se díky aktivitě pronásledovatelů ztenčil na 19 sekund. Závod rozhodl dravý únik Guyadera v 9. okruhu, kdy na mokrém povrchu dosáhl průměrné rychlosti 42 km/h. V cíli 10. okruhu měl trojnásobný mistr světa Guyader náskok 31 sekund před Widmerem a 1:05 min. před Boucherem, další sólový jezdec Francolini ztrácel na lídra už 1:25 minuty. První čtyři jezdci si osamoceni dojeli pro body do Světového poháru, dramatický hromadný spurt silné skupiny vyhrál Dobbin před krajanem z Nového Zélandu Alridgem. Nejlepším Čechem se stal Ondřej Suchý na 14. místě, Matěj Krupka obsadil 20. místo.

„Byl to velmi těžký závod, jel jsem tři okruhy sólově ve vytrvalém dešti. Moje vítězství nebylo výsledkem stanovené taktiky, spoléhali jsme s týmem na finiš. Ale musel jsem zareagovat na únik a pak jsem se rozhodl zkusit ujet sólově. Jsem spokojený,“ uvedl v cíli Yann Guyader.

Výsledky WIC Ostrava – muži:
1. Yann Guyader (Francie) 53:08,269, 2. Severin Widmer (Švýcarsko) -0:47, 3. Thomas Boucher (Francie) -1:20, 4. Fabio Francolini (Itálie) -1:34, 5. Kalon Dobbin, 6. Scott Arlidge (oba Nový Zéland), 7. Peula Cabello (Španělsko), 8. Mathieu Grandgirard (Francie) všichni -1:47, 9. Nicolas Iten (Švýcarsko), 10. Iňigo Vidondo (Španělsko) oba -1:48... 14. Ondřej Suchý (Česko) -1:49, 20. Matěj Krupka (Česko) -1:54.

(jap)