Letecký den bruslařů v Hradci Králové

Druhého závodu největšího středoevropského seriálu v in-line bruslení LIGLASS LifeInLine Tour na letišti v Hradci Králové se zúčastnilo celkem 449 startujících v šesti formátech závodů za asistence startujících a přistávajících letadel na ranveji vedle tratě. Program okořenila unikátní historicky první česká svatba na bruslích dnes již manželů Poláškových, kteří si zajeli hned po obřadu závod na 10 km. LIGLASS LifeInLine Tour pokračuje příští neděli třetím dílem v Ostravě, kde se jede i o body do Světového poháru.

Vyšlo i počasí, jen před startem půlmaratonu Českého poháru se protrhla mračna a prudká dešťová přeháňka zkropila rychlou betonovou hladkou trať. Na trať půlmaratonu se vydalo 119 vytrvalců a na rozdíl od opatrné a taktikou spoutané Prahy se závodilo ostře od prvních metrů, když se o aktivitu na čele staral především Matěj Krupka. Jeho rychlé tempo už v úvodním kole ze sedmi okruhů rozervalo čelo: Krupkovo nástup byli schopni zachytit pouze Pecka, Kovář, Kuchař, Adlt a polské duo Chojnacki, Kustra.

Skupina jezdila pohromadě až do pátého okruhu, kdy nastoupil ostře Krupka a do háku se mu pověsil Chojnacki. V cíli pátého okruhu měla vedoucí dvojice náskok 17 sekund před sólově jedoucím Peckou a 40 sekund na trojici Kustra, Kuchař, Adlt. Náskok vzorně spolupracujícího dua rostl a bylo jasné, že o vítězi rozhodne až finiš. V němž pro sebe v těsném souboji získal prvenství Bartosz Chojnacki, který se tak dostal do čela celkové klasifikace Tour i Českého poháru. V závodě žen si pohlídala vítězství s přehledem Kamila Nováková, kterou na stupně vítězů doprovodily její sestra Karolína Nováková a Barbara Bakošová.

„Snažil jsem se startovní pole roztrhat hned od začátku, škoda, že se na mně pověsil při úniku právě skvělý spurtér Bartosz. Oba jsme při úniku dobře spolupracovali. Trať se mi líbila,“ uvedl v cíli Matěj Krupka. Spolupráci si pochvaloval i vítěz Bartosz Chojnacki: „Bylo to náročný závod, hlavně v první polovině, kdy se jelo na vodě. Ve finiši jsem si věřil. Trať byla výborná. A novou letištní trať pochválila v Hradci Králové i vítězka závodu žen Kamila Nováková: „Trať byla mnohem lepší než ta minulá. Škoda, že nám při půlmaratonu nepřálo počasí.“

Výsledky půlmaratonu Českého poháru – muži: 1. Bartosz Chojnacki (Ambra Cekol Sylpol) 40:40,844 (průměrná rychlost 34,3 km/h), 2. Matěj Krupka (Rollerblade ILA Speedodrom) -0:00, 3. Jan Pecka (KSB Liberec) -0:45, 4. Adam Adlt (BO Insportline Žďár) -1:13, 5. Robert Kustra (Ambra Cekol Sylpol) -1:15.

Ženy: 1. Kamila Nováková 44:57,213, 2. Karolína Nováková ( obě Gigasport ISC ) -0:57, 3. Rarbara Bakošová (Fila Black Ice) -0:58.

(jap)